sällskap som äter assietter på sturehof

Assiettdagarna på Sturehof

På Sturehof har vi en flera år lång tradition där vi tillsammans med våra gäster välkomnar den svenska sommaren i början av juni – den stolta traditionen kallar vi för assiettdagarna. Under dessa dagar ger vi dig möjligheten att smaka på det absolut bästa svensk gastronomi har att erbjuda.

assiettdagar på sturehof

Menyn år 2024 till assiettdagarna

Sill och strömming

Sturehofsill

Norröna matjessill

Senapsill

Boxholmsill

Currysill

Fläder-och citronsill

Ramslöksströmming

Kräftströmming

 

Fisk och skaldjur

Skagenröra

Öjerbyröra

Krustad med stenbitsrom

Dalarömacka

Gravad lax med hovmästarsås

Gubbröra

Tartar på gravad röding

Havskräftsoppa

Kött

Chark med pickels

Terrin på gris

Kycklingkrokett

Portvinsgravad oxfilé med äggula

Steak tartar

Kycklinglever mousse

Isterband med rödbetor

 

Vegetariskt

Potatisterrin med tryffel

Friterad jordärtskocka med västerbottensost

Vit sparris med Hollandaisesås

Tomatgalette med ricotta

Gougéres med ost och jalapeños

Friterad getost med marmelad

Historien om assiettdagarna

Första gången vi serverade våra assietter var år 1995 och det var dåvarande kökschef, Pelle Sturén, som stod för initiativet och menyn. Han ville återinföra den gamla traditionen av att servera klassiska svenska rätter i mindre, mer tilltalande portioner.

"Att servera assietter, eller gaffelbitar som det även har kallats, är en uråldrig tradition inom det svenska restaurangkökets historia. Det har man gjort ända sedan svensk gastronomi och krogkultur föddes. Jag tycker att våra assiettdagar är några dagar som borde upplevas av alla. Det är fantastiskt att få sitta tillsammans och dela på utsökta smårätter, det finns inget bättre tillfälle att uppleva det bästa av svensk matkultur!” säger Pelle Sturén, som än idag jobbar kvar på Sturehof.

Initialt inföll våra assiettdagar under vintertid, men runt år 2005 kom vi på att det skulle vara mycket trevligare att flytta evenemanget till försommaren. Och visst hade vi rätt, sedan dess har det här blivit en stående och viktigt tradition för både oss och våra gäster, där vi tillsammans firar in sommaren med riktigt god, klassisk svensk mat.

Vi erbjuder assietter året om

Vi har alltid ett par assietter på menyn, men just under assiettdagarna har vi en meny fylld av en massa olika assietter du kan välja mellan. Varmt välkommen till Sturehof för att njuta av svensk gastronomi – under våra assiettdagar, och alla andra dagar på året!

Boka bord till Assiettdagarna

År 2024 infaller Assiettdagarna den 4–6 juni. Boka ditt bord så ses vi i juni och firar in sommaren tillsammans.