kräftskiva

Receptet för en lyckad kräftskiva

Ja det är inte så svårt egentligen. Det är bara några få komponenter som krävs för en lyckad tillställning: god mat och dryck samt trevligt sällskap. Maten och drycken hjälper vi till med, och du bjuder in en härlig skara människor. Sedan är det klappat och klart för fest!

Kräftor på Sturehof-vis

Är du en av dem som stolt fiskar dina egna kräftor? Fantastiskt! Vi bjuder på vårt bästa recept för riktigt goda kräftor.

Du behöver:

1 tjog kräftor, levande och sköljda
1/2 dl grovt salt per liter vatten
1 sockerbit
Drillkronor, rikligt
1 gul lök, skalad

Gör såhär:

    1. Lägg kräftorna i en stor hink, fyll på med vatten så att det täcker och häll sedan över vattnet i en stor kastrull
    2. Lägg i löken, saltet, sockerbiten samt dillkronorna. Koka upp och låt koka i 10 min.
    3. Ta upp löken och dillen. Koka upp lagen igen och låt koka kraftigt. Lägg i de största kräftorna först och sedan de mindre efter hand. Se till att vattnet alltid kokar. När samtliga kräftor ligger i kastrullen ska de koka i ytterligare 8 minuter.
    4. Lägg därefter i ny dill och ta av från värmen. Låt kräftorna svalna i lagen och förvara dem sedan kallt.

Doppa aldrig fingrarna i kräftspadet utan använd alltid hålslev för att ta upp kräftorna. Spadet är en utomordentlig grogrund för bakterier och jästsvampar. Kräftorna kan surna på väldigt kort tid.

Dukning inför kräftskiva på Sturehof
Kräftskiva på Sturehof
Dukning inför kräftskiva på Sturehof
Kräftskiva på Sturehof
1/1

Bjud dina gäster på Tokdricka

Det är svårt att förneka att det blir lite roligare att ta en nubbe om den går under namnet "Tokdricka". Denna festliga snaps har vi serverat på Sturehof i en herrans massa år och gästerna älskar den. Varför låter vi vara osagt.

Gör såhär:

Lägg 1 knippa färsk malört (25 g) i Brännvin Special, låt stå i 1 vecka, smaka av, sila och tillbaka i den sköljda flaskan. Drick med måtta.

Fira kräftskivan på Sturehof

Du kan såklart även äta kräftor på Sturehof. Vi har kräftor på menyn i princip hela augusti och en bit in i september, beroende på årets tillgång av kräftor.