Renar för Sturehofs Sápmidagar
thumbnail mobile

Sápmidagarna – vi hyllar den samiska kulturen

Välkommen till våra årliga Sápmidagar – en tradition där vi främjar och hyllar den samiska kulturen. I år äger Sápmidagarna rum från fredag den 22 till söndag den 24 september, och vi har en del roliga och spännande aktiviteter du är välkommen att ta del av. Nedanstående aktiviteter äger rum i vår Matbar och butik, belägna till höger om Sturehofs huvudentré. 

Smaka på och njut av den samiska maten

Fredag och lördag i Matbaren, mellan klockan 15:00 och 19:00, kan du njuta av Gahkku med suovasskav och pepparrot (samiskt tunnbröd med lätt rökt och saltat renkött). Men sväng gärna förbi Matbaren när som helst, vi erbjuder samiska smakupplevelser hela helgen! Det tillagas även samisk fast food på en stekhäll utanför uteserveringen.

I butiken, under både fredagen och lördagen, erbjuder Kajsa Fjellström och Andreas Lidström från Vilhelmina Norra Sameby färskt renkött till försäljning. Dessutom kommer Andreas att hålla en köttauktion på lördag kl. 15:00. För den som är nyfiken kan man komma redan vid 14:00, då renen styckas, för att lära sig mer om detta delikata kött.

Upptäck samiska konstverk och hantverk

Från fredag till söndag kommer Doris & Sven-Åke Risfjell från Risfjells Sameslöjd att presentera samiskt konsthantverk. De kommer hålla till i ett tält utanför butiken. Här kan du upptäcka och köpa vackra samiska konstverk, och om du har tur även få höra lite jojkande.

Avsluta helgen med en samisk middag – i Sturehofs matsalar

På söndagen mellan klockan 17:00 och 23:00 erbjuder vi en samisk trerättersmeny inne i restaurangen. Till detta bjuds det även på underhållning i form av jojk och samisk trumma. Boka bord på Sturehof redan nu för att säkra din plats till denna unika middagsupplevelse.

Sápmidagarna på Sturehof historiskt – en mångårig och uppskattad tradition

På Sturehof har vi arrangerat våra årliga Sápmidagar sedan 2004. Dessa evenemang har kommit att bli en uppskattad och värdefull tradition där vi välkomnar samiska kockar, konstnärer och kulturarbetare. Vårt mål är att främja den samiska kulturen och öka medvetenheten om den. Första gången vi anordnade Sápmidagarna lockades många nyfikna gäster till vårt evenemang, och sedan dess har intresset stadigt vuxit.

Vi vill lyfta fram den betydelsefulla samiska kulturen, som har en djup rot i vårt lands historia och är en viktig del av vår nationella identitet. Dessutom omfattar den samiska kulturen en skatt av utsökt mat och högkvalitativa hantverk, som vi på Sturehof är mycket stolta över att stödja och främja.

 

- Just nu på Sturehof -