Vår stolta historia

Sturehofs historia löper över ett sekel med början 1897 då Ernst Marcus öppnade ölstugan Malta som gick i tysk stil. 1905 ändrade Marcus namnet till Sturehof och familjen drev restaurangen ända fram till 1976. Nuvarande ägare har hämtat inspiration från Marcus tid när det gäller inredning, mat, känsla och service.

När Kungsgatan invigdes 1911 påbörjade Stockholm sin förvandling till storstad. Stureplan blev en viktig träffpunkt för välbeställda stockholmare. Tack vare bröderna Marcus erfarenhet av resor och arbete utomlands förvandlades Sturehof till Stockholms första fisk och skaldjursrestaurang. Med mod och nytänkande lyckades de skapa ett nytt koncept och de tog hjälp av  släktingar från Möja och Västkusten för att förse Sturehof med färsk fisk och skaldjur.

På sydsidan ligger Sturehof som ett landmärke, med verandan under den stora fiskprydda markisen.

De flesta drack öl på den tiden men bröderna Marcus, som regelbundet reste till Europa, importerade viner och byggde en vinkällare vilket bidrog till att Sturehof snabbt kom att förknippas med vin.

Många av de rätter vi har på menyn i dag – såsom Bouillabaisse, sotare, assietter, strömming, piggvar med brynt smör och ett konstant inslag av husmanskost – är hämtade från den här tiden. I april 1995 köptes Sturehof av våra nuvarande ägare och Jonas Bohlin anlitades som konstnärlig ledare för att återställa Sturehofs forna glans och omdana krogen till vad den är i dag.